E-böcker håller på att slå igenom på bred front och ett ökande antal människor ger upp böcker i pappersformat för att börja läsa på en skärm istället! Allt du behöver är en läsplatta och internet. Läs mer om hur e-böcker sparar på natur och varför digitalisering av bokhyllan kan gynna dig ekonomiskt!
E-böcker är här för att stanna
E-böcker håller på att slå igenom på bred front efter att många känt ett visst motstånd mot att ge upp böcker i pappersformat och börja läsa på en skärm istället. E-böcker är väldigt tillgängliga idag. Du kan låna dem på bibliotek, köpa dem online i de flesta bokhandlar och du kan prenumerera på e-böcker via digitala prenumerationstjänster. Det finns också massor av gratis e-böcker att ladda ner helt lagligt. Det gäller inte minst äldre svensk litteratur som inte skyddas av copyright. Vi vill slå ett slag för detta fenomen och ge tips till dig som funderar på att börja läsa böcker digitalt.
Därför ska du läsa e-böcker
Att läsa på en skärm är något som många förknippar med en lite obehaglig läsupplevelse. Det är dock inte samma sak som att läsa e-böcker på en läsplatta, den upplevelsen ligger väldigt nära att läsa en pappersbok. En annan fördel med att gå över till e-böcker är de kan hjälpa oss att förändra våra hem. Visst kan det vara trevligt att samla på böcker och ha dem framme men det är också rätt skönt att kunna använda plats till annat än bokhyllor. En e-boksläsare kan ju innehålla ett bibliotek med tiotusentals böcker, alltså betydligt mer än vad som finns i ett svenskt folkbibliotek.
Ytterligare en fördel med e-böcker att du alltid har tillgång till dina böcker. Du behöver inte fundera över vilka du ska ta med dig på till exempel en resa eftersom du har begränsat med plats i din packning. E-böcker tar ingen plats överhuvudtaget. Självklart är det också bra för miljön att det inte går åt en massa papper för att framställa boksidor. E-böcker är också billigare att köpa än pappersböcker.
Den här utrustningen behöver du
För att kunna läsa e-böcker behöver du en läsplatta (eller en annan enhet som kan läsa e-böcker) och en enhet med vilken du kan koppla upp dig mot internet och köpa, låna eller ladda ner e-böcker. När du väl har böckerna på din läsplatta är den det enda du behöver för att kunna njuta av dina digitala böcker. En läsplatta kallas ibland e-boksläsare, det är alltså samma sak.
Vad är det för skillnad på en surfplatta och en läsplatta?
Det går utmärkt att läsa e-böcker på en surfplatta, telefon eller en dator. Läsplattan är mer begränsad i sitt användningsområde, du kan till exempel inte surfa på en läsplatta. Plattan är dock bättre på att ge dig en så bra läsupplevelse som möjligt. Skärmen är större och irriterar inte ögonen på samma sätt som skärmen på en annan enhet kan göra. Tekniken för bildvisning i många läsplattor är speciell och bygger på vad som kallas för elektroniskt bläck. Tekniken sparar batteri och är väldigt skön för ögonen. Däremot är tekniken inte lämplig för rörlig bild.
Andra fördelar med en läsplatta:
- Batteriet i en läsplatta räcker mycket längre, ofta uppemot en månad.
- En läsplatta har program som gör att e-böcker presenteras och sorteras på ett optimalt sätt.
- Skärmen på en läsplatta blänker inte lika mycket som en surfplatta, det gör det mer behagligt att läsa i solljus.
- Ljusstyrkan är tillräckligt stark för att du ska kunna läsa i ett mörkt rum med din läsplatta som ensam ljuskälla.
- Funktionen ordbok är standard på en läsplatta och så smidigt integrerad att du snabbt och enkelt kan kolla upp ord du inte förstår. Det är perfekt för dig som läser böcker på engelska eller ett annat språk du inte behärskar till hundra procent.
- En funktion för att göra anteckningar i den bok du läser finns också i många läsplattor.
De flesta som väljer att investera i en läsplatta blir nöjda med köpet, även de som har en surfplatta sedan tidigare. Har du utrymme på ditt FlexLimit kreditkonto kan det vara en riktigt bra idé att beställa en läsplatta!
Vilken läsplatta ska man köpa?
Det finns flera tillverkare av läsplattor, alla har sin för- och nackdelar. Om du vet med dig att du kommer att skaffa dina flesta e-böcker på ett och samma ställe är det en bra idé att se till så att läsplattan verkligen kan läsa det format som erbjuds just där. E-böcker kan nämligen vara sparade i många olika format som till exempel PDF eller Epub. Ofta kan dock ett format konverteras till ett annat, så det är inte hela världen om en läsplatta du funderar på att köpa inte kan läsa alla de e-böcker du kanske redan har. Annars är valet av läsplatta en fråga om vad du är beredd att betala för. Vissa plattor har en större skärm i förhållande till sin vikt, vilket naturligtvis är bra. Hur stort minne en läsplatta har är en annan faktor som kan vara ganska avgörande för priset. Ofta kan du uppgradera minnet i efterhand om du skulle behöva det. Tänk dock på att även en relativt billig läsplatta brukar ha plats för flera tusen e-böcker. Det räcker för de flesta!