Den 30 juni är sista dagen att använda av de gamla 100- och 500 kronorssedlar, samt 1-, 2- och 5 kronorsmynt! Detta är sista etappen i sedel- och myntutbytet som startade 2015.
Enligt en undersökning gjord av Riksbanken år 2015 har vi i genomsnitt 779 kronor i mynt per hushåll liggande omkring i Sverige. Detta betyder totalt 3,7 miljarder kronor i 1-, 2-, 5- och 10-kronorsmynt och endast 10 kronors mynten hålls kvar oförändrade efter utbytet. Därmed rekommenderar vi att du går igenom garderoben, tömmer sparbössan, kollar lådan i hallen och mellan soffdynorna i vardagsrummet.
Efter 30 juni är det inte längre möjligt att använda de gamla 100- eller 500-sedlarna, samt 1-, 2, och 5- kronorsmynt då du handlar i affärer.
Varför byts sedlar och mynt ut?
Modernisering, miljö och underlättning som orsak
Sedlarna och mynten byts ut på grund av att de betalningsmedel vi använder idag är utformade för ungefär 30 år sedan och Riksbanken anser att en modernisering är nödvändig för flera orsaker. Till följande går vi igenom dessa orsaker skilt för sedlar och mynt:
Sedlar
Enligt Riksbanken kommer de nya sedlarna att tillverkas av hållbar råbomull. Sedlarna kommer att vara mer enhetliga i storlek. Dessutom kommer de att ha förbättrade säkerhetsdetaljer för att försvåra förfalskning.
Mynt
De nya mynten kommer att vara mindre och lättare. Detta sänker på hanteringskostnader. Nya mynten kommer att vara totalt nickelfria för att undvika nickelallergi som är ett problem för många människor. Tredje orsaken är att då de nya mynten är mindre och lättare, kommer transportering av samma värde att belasta miljön mindre.
Information om utbytet
Giltiga betalningsmedel fram till 30 juni
Som sagt kommer de gamla sedlar och mynt att vara giltiga betalningsmedel fram till 30 juni och kan användas för att handla fram till dess som vanligt. Ändringen påverkar inte 10-kronan som kommer att bli kvar som vanligt även i framtiden.
Möjligt att sättas in på konto även efter slutet av juni
Efter 30 juni kan du mot en avgift på 100 kronor sätta in begagnade sedlarna på ditt konto via Riksbanken i ett år framåt, det vill säga till den 30 juni 2018.
Begagnade mynt kan du sätta in på ditt konto fram till den 31 augusti 2017. Ifall du vill undvika avgiften på 100 kronor rekommenderas att du i stället använder dessa kontanter då du handlar fram till slutet av juni.
Några saker att göra i samband med utbytet:
- Sök igenom alla möjliga och omöjliga platser hemma för att hitta bortglömda sedlar och mynt.
- Använd dessa kontanter då du handlar i juni.
- Ifall du har stora mängder av pengar gör en insättning till konto i bank eller insättningsautomat, detta kan du dock göra även efter förfallodatumet.
För mera information angående sedel och myntutbytet, läs information på Riksbankens hemsida.
Med vänliga hälsningar,
Anna
—
FlexLimit Kundtjänst